Česi vydreli výhru nad Nórmi, priblížili sa postupu do štvrťfinále

19.05.2014 Celý región

Minsk 18. mája (TASR) - Českí hokejisti zvíťazili v nedeľňajšom zápase A-skupiny na MS v Bielorusku nad Nórskom 1:0 a priblížili sa postupu do štvrťfinále. O jediný gól duelu sa postaral už po 39 sekundách hry Sobotka.

Česi sa zásluhou trojbodového zisku vrátili na tretie miesto v tabuľke A-skupiny, Nóri klesli pod piate Slovensko na šiestu priečku.

Česi si vo svojom záverečnom vystúpení v základnej A-skupine zmerajú v utorok o 19.45 SELČ sily s Francúzskom, Nórov čaká v rovnaký deň silná Kanada.

Priebeh zápasu:

Do českej zostavy sa na dôležitý zápas proti Nórsku vrátil útočník Hertl, ktorý vynechal predchádzajúci duel s Dánskom pre črevné problémy. Tréner Růžička ho zaradil do prvého útoku k Jágrovi a Sobotkovi. A bola to práve prvá česká formácia, po akcii ktorej sa už po 39 sekundách hry menilo skóre. Jágr výbornou krížnou prihrávkou našiel pred bránkou Hertla, jeho pokus nórsky brankár Söberg síce ešte kryl, ale na Sobotkovu bekhendovú dorážku už nestačil - 1:0. Česi po strelenom góle zatlačili severanov do ich obranného pásma, vytvorili si tlak i šance, ale zvýšiť svoj náskok sa im nepodarilo. O ich prevahe hovoril aj počet striel na bránku, ktorý bol po ôsmich minútach hry 11:0. Potom chyboval Němec, ale Olden zoči-voči brankárovi Salákovi neuspel. Ten istý hráč mal veľkú šancu na vyrovnanie aj v následnej presilovej hre, ale jeho pokus výborným zákrokom zlikvidoval Salák.

V druhej tretine hýril aktivitou najmä Červenka. Najskôr sedel na trestnej lavici, potom mal dvakrát na hokejke dôležitý gól, ale Söberga neprekonal. V 29. minúte mali jedinečnú možnosť na vyrovnanie Nóri, keď Salák hodil hokejku do šance jedného zo severských útočníkov a rozhodcovia nariadili trestné strieľanie. Kenovi Andremu Olimbovi však český gólman jeho úmysel vystihol a skóre sa nemenilo. Česi mohli kontrovať v presilovej hre, pokus Kovářa však zastavila horná žŕdka nórskej bránky. Potom sa hra otvorila, šance mali obe mužstvá.

V záverečnej dvadsaťminútovke sa Nóri snažili o vyrovnávajúci gól, Česi hrozili z rýchlych kontier. V 48. minúte sa rútili na jedného severského obrancu Novotný so Sekáčom, ale spoluprácu hráčov pražského Leva zneškodnil pravým betónom Söberg. V 53. minúte ponúkol Sekáč šancu Hudlerovi, útočník Calgary však pálil iba do pripraveného nórskeho brankára. Štyri minúty pred záverečným klaksónom hrali Nóri po vylúčení Jágra presilovú hru, za 120 sekúnd v početnej výhode však nedokázali Saláka ohroziť. Severania potom neuspeli ani pri hre bez brankára a Česi si už najtesnejšie víťazstvo udržali.

A-skupina:

Česko - Nórsko 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Gól: 1. Sobotka (Hertl, Jágr). Rozhodovali: Rönn (Fín.), Vinnerborg - Dahmen (obaja Švéd.), Semjonov (Est.), vylúčení: 4:4, presilovky a oslabenia: 0:0, 7 902 divákov

Česko: Salák - Němec, Vitásek, Kindl, Jordán, Zámorský, Kolář - Jágr, Sobotka, Hertl - Klepiš, Červenka, Vondrka - Sekáč, Novotný, Hudler - Petružálek, Kovář, Rolínek

Nórsko: Söberg - Holös, Bonsaksen, Trygg, Ödegaard, Sörvik, Espeland – Forsberg, Röymark, Hansen - M. Olimb, Bastiansen, K. Olimb - Olden, Skröder, Ask – Thoresen, Dahlström, Roest

Hlas po zápase:

Alexander Salák, brankár ČR (zdroj RTVS): "Vedeli sme, že dnes musíme vyhrať. Bol to nervózny duel z oboch strán. Nóri boli nepríjemní, ja osobne som sa musel koncentrovať celých 60 minút. Čakajú nás Francúzi, doterajší priebeh šampionátu už dokázal, že tu nie je ľahký súper. Bude to ďalší náročný súboj. Čisté konto ma teší, možno ešte o trochu viac ako to zo zápasu s Talianskom."
 

Vyberte región